Payback – După faptă şi răsplată (1999)

Renumit în special pentru palmaresul de eroi pozitivi, Mel Gibson îşi demonstrează în acest thriller plin de adrenalină veleităţile de băiat rău. Australianul joacă rolul lui Porter, un bandit periculos care împreună cu partenerul său, Val (Gregg Henry), fură 140.000$ de la mafia chinezească a drogurilor.
Deşi trebuiau să împartă prada, Val îşi opreşte 130.000$, bani necesari pentru a-şi cumpăra locul într-o bandă de gangsteri. Până să realizeze că a fost tras în piept, Porter va fi împuşcat în spate chiar de soţia sa, Lynn, o toxicomană pe care Val o manipulează după pofta inimii.
După cinci luni în care s-a luptat cu moartea, Porter îşi revine în mod miraculos şi îşi pregăteşte răzbunarea.
Din dorinţa de a-şi recupera partea de bani, acesta va porni în urmărirea escrocilor, pe care trebuie să-i facă să plateasca pentru fapta lor. Transformat într-un adevărat sociopat, Porter nu se va opri până nu îşi va atinge scopul. Planul său vindicativ va beneficia de ajutorul lui Rosie, o fostă prostituată de lux, pentru care lumea banilor murdari are foarte puţine secrete.
 Filmul abundă în spectaculoase răsturnări de situaţie şi în scene dure care scot la iveală furia neobişnuită a personajului interpretat de Mel Gibson. Frumoasa Lucy Liu are o apariţie interesantă în acest film regizat de Brian Helgeland, nimeni altul decât scenaristul producţiilor L.A. Confidential şi Teoria conspiraţiei.